Какво представляват системите за следене на налягането в гумите

30 Октомври 2019

Писали сме множество статии в блога ни, посветени на важността относно поддържането на правилното налягане в гумите и редовното му отчитане и коригиране при нужда. За повишено удобство в тази посока са разработени специални устройства (TPMS) за постоянното му измерване. Нека разберем какво представляват, касаещите се до тях законови разпоредби и функциите им.

 

Какви са предимствата на тази система

Възможността за постоянен мониторинг и поддръжка дава множество полезни предимства, като:

  • повишаване на сигурността - когато нивото е в препоръчителните норми, колата е изключително стабилна и има малък спирачен път;

  • намаляване разхода на гориво - когато показателите са в нормите, съпротивлението при движение е най-малко и съответно и натоварването върху двигателя;

  • удължаване живота на гумите - когато параметрите са оптимални, процесът по износване е значително по-малък;

  • прецизно регулиране - поради прецизността в измерването, можете да коригирате стойностите още преди да са настъпили каквито и да е проблеми.

 

Какви са законовите изисквания за тази система

Влезлият в сила на 1 ноември 2012 година закон от ЕС регламентира изисквания, всички произведени след споменатата дата нови автомобили да притежават подобна система за налягане в гумите (TPMS).  В него обаче няма изискване за вида на измерването, следователно са разрешени и двата вида - пряко и косвено. Тук обаче има условие да са спазени всички изисквания на директивата ECE-R 64.

 

Кои й са основните функции

Съществуват два вида TPMS, а именно за пряко и косвено измерване. В първия случай, сензорът измерва налягането и температурата на въздуха във вътрешността. Тези показатели безжично се предават в реално време до информационното табло на автомобила и водача вижда показанията. 

 

Във втория случай, устройството разбира с точност стойността на наличния във вътрешността на гумата въздух. Вграденият сензор, при определянето на параметрите, взема в предвид скоростта на въртене на автомобилните колела. Това става посредством ABS антиблокиращата система в автомобила. В работа се вземат под внимание два фактора: в първия се забелязва промяната в радиуса при повишени и понижени стойности. Във втория се взема предвид вибрационния режим, зависещ от налягането.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Препоръчваме, никога и по никакъв повод да не се пести от средствата, повишаващи нивото на безопасност в автомобила, а TPMS влиза точно в тази категория. Ако искате да получите качествени и маркови авточасти на отлични цени, посетете ни лично в наш сервиз за гуми или онлайн дори и в момента. Ние сме на линия и ще Ви съдействаме в избора и покупките. Очакваме Ви!