КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ГУМАТА ?

24 Септември 2017

Съставен продукт

 

Гумата има сложна съставна конструкция, т.е. тя представлява монолитен сбор от материали с различни свойства, чието производство изисква голяма прецизност.

Тя се състои от следните полуготови продукти:

1 -  Един слой синтетичен каучук, въздухонепроницаем.
Този слой ще се постави от вътрешната страна на гумата и ще изпълнява функцията на въздушна камера.

2 - Каркасен пояс.
Каркасът се състои от тънки корди от текстилни нишки, разположени в прави обръчи, залепени към каучука. Тези корди са ключов елемент от конструкцията на гумата и ще и позволят да устои на налягането. В един каркас на автомобилна гума се съдържат около 1400 нишки, всяка една от които е в състояние да издържи сила от 15 кг.

3 - Уплътнител на ниската зона.
Неговата роля е да предава въртящите моменти на двигателя и спирачния механизъм на джантата към контактната повърхност с пътната настилка.

4 - Бордове
Служат за пристягане на гумата върху джантата. Те могат да издържат натоварване до 1800 кг, без риск от скъсване.

5 - Страници
От гъвкава гума, предназначени да предпазват гумата от ударите, които могат да повредят каркаса, като ударите по тротоарите, например. По-твърда гума в долната част осигурява връзката между гумата и джантата.

6 - Горни пояси.
Множество много фини стоманени корди, много устойчиви, полегато кръстосани и залепени една върху друга. Кръстосването на техните нишки с тези на каркаса образува недеформируеми триъгълници. Подобно разположение, наречено «триангулация”, осигурява заздравяване на връхната част.
Тези пояси, които обхващат цялата горна част на гумата, изпълняват много комплексна роля:
- те трябва да бъдат достатъчно здрави в посока надлъжно на гумата, за да не се удължат под въздействието на центробежната сила, за да се обхване отлично диаметъра на гумата, независимо какви са условията на използване.
- те също трябва да бъдат здрави в напречна посока, за да устоят на силите на отклонение. Те обаче трябва и да бъдат гъвкави във вертикална посока, за да "поемат препятствието".
За получаването на тези пояси стоманата трябва да се залепи към гумата. Това е много трудно постижимо и изисква отличното сцепление между тези различни материали.

7 - Подпротекторни пояси.
Тези пояси позволяват да се запази стабилен профил под въздействието на скоростта и така да се намали загряването. По правило те са армирани с найлонови корди, поставени надлъжно в единична редица или в ивица, перпендикулярно на пояса – каркас, за да се предотврати разтягане под въздействието на центробежната сила.

8 -  Протекторът
се намира върху връхните пояси. Тази част от гумата, на която се правят шарките, ще бъде в контакт с пътната настилка. В зоната за контакт с пътната настилка протекторът трябва да бъде в състояние да устои на много сериозни натоварвания. Сместа, от която е съставен, трябва да има сцепление с всички видове пътна настилка, да е устойчива на износване, на абразия ида се загрява слабо.

Уважаеми Клиенти,

 

Всички поръчки, направени в онлайн магазин МЕДИНА МЕД ® (www.medina-med.com) на дата 24 май 2024 г., ще бъдат обработени и изпратени съгласно стандартните условия за съботно работно време на Спиди.

 

Повече информация: 

Тел: 0700 20 707

E-mail: eshop@medina-med.com

 

Празнично работно време - сервизи за гуми МЕДИНА МЕД ®:

 

 

24 Май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

 

Прилага се за всички сервизи за гуми МЕДИНА МЕД ® - София, Пловдив, Пазарджик, Ст.Загора, Бургас, Варна, Русе, Хасково, Добрич, Велико Търново и Благоевград. 

 

 

Екипът на МЕДИНА МЕД ®