Какви летни гуми да изберем

22 Юли 2019

С настъпването на летния сезон е необходимо да “преобуем” и автомобила си, но какви летни гуми да му изберем и кога е подходящия момент за това? Колко време да караме с поставените гуми и друга полезна информация ще научим от настоящата ни статия.

 

Какви летни гуми да си закупим

Основната разлика между зимните и летните модели е в шарката на протектора. При решенията за топлия сезон, преобладават симетричните, насочените, асиметричните. При всяка от тях има особености, за които трябва да си спомним, когато правим своя избор:

  • симетрични - подходящи за придвижване в градски условия и по равна асфалтова повърхност;

  • насочени - притежават V-образна шарка, чието основно предназначение е да подобрява сцеплението с пътната настилка в условия на преминаване през локви с вода. Особеното при тях, е че имат по-дълъг спирачен път и не се препоръчва тяхното поставяне при липса на ABS система;

  • асиметрични - особеното тук е, че контактната част на протектора е разделена на три части и всяка от тях има собствена форма на шарките. Те са вътрешна, външна и средна. Средната бързо изхвърля водата встрани, а останалите две се грижат за устойчивостта при завои.

 

Кога трябва да се направи смяната

Смяна обикновено се прави, когато температурите навън спрат да падат под 7 °C. При подобни условия, каучукът на летните гуми не се втвърдява прекалено и запазва устойчивостта на автомобила. Важно преди това е налягането да е съобразено спрямо стойностите на разработчика, които са посочени в документацията, на стикер на страничната колонка на шофьорската врата или при мястото за зареждане с гориво.

 

Колко време можем да шофираме с тях

Ако започнат температурите да падат под 7 °C, то вече настъпва момента, в който да направите смяната. Това се налага, тъй като под споменатия температурен праг, каучукът започва да се втвърдява и се нарушава правилното сцепление с асфалта. Изменят се техническите му характеристики и автомобила при подобни условия става неустойчив.

 

Какво ни предлагат от Медина-Мед

За да сте уверени на пътя, ние препоръчваме да използвате само маркови оригинални решения, които ще откриете и в нашия сервиз за гуми и то на невероятно изгодни цени. Можете да ги поръчате онлайн или да посетите някой от сервизните ни центрове из големите градове на страната, където нашите експерти дори ще направят съответната смяна на място.

 

Ако предпочетете да пазарувате онлайн, в нашия виртуален магазин имате множество опции за филтриране на продуктите по предварително зададени от Вас критерии. Така със сигурност бързо и качествено ще се ориентирате сред огромното многообразие от предложения. Всички те са нови, висококачествени и 100% маркови, поради тясното ни сътрудничество със световните брандове. Очакваме Ви!

Уважаеми Клиенти,

 

Всички поръчки, направени в онлайн магазин МЕДИНА МЕД ® (www.medina-med.com) на дата 24 май 2024 г., ще бъдат обработени и изпратени съгласно стандартните условия за съботно работно време на Спиди.

 

Повече информация: 

Тел: 0700 20 707

E-mail: eshop@medina-med.com

 

Празнично работно време - сервизи за гуми МЕДИНА МЕД ®:

 

 

24 Май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

 

Прилага се за всички сервизи за гуми МЕДИНА МЕД ® - София, Пловдив, Пазарджик, Ст.Загора, Бургас, Варна, Русе, Хасково, Добрич, Велико Търново и Благоевград. 

 

 

Екипът на МЕДИНА МЕД ®