Как попадането в дупка може да повреди вашите гуми

28 Юни 2019

Вероятно на всички е ясно, че страната ни не се слави с най-добрите пътища и вероятността да се сблъскате с дупка е доста голяма. Не всички обаче са наясно, как това ще повреди различните системи от автомобила. Ето сега ще Ви запознаем с тях.

 

Какви повреди могат да доведат в кормилната система

Възможно е да настъпи разцентроване и превозното средство при изправен волан да завива наляво или надясно. Ако дупката е била достатъчно дълбока, то вероятно напълно ще настъпи пълна загуба на управление. При частично отклонение от ъгъла, може да започне пищене на гумите при движение, вибриране на волана и т.н.

 

Как попадането в дупки повреждат вашите гуми

Най-често се появяват прекомерни издатини в страничния борд, наричани още “жабки”. Това се дължи на разкъсаната във вътрешността на каучука корда, причинена от самия удар. Така, съответната изпъкнала зона остава без допълнителна укрепваща защита и в следствие на налягането във вътрешността се образува балон. Ако забележите, че след удара започне неравномерно износване на протектора, то също може да е следствие от явлението. 

 

Напълно възможно е да се изкриви джантата или тя да се разкъса и да стане неизползваема. Подобен проблем особено се наблюдава при летите джанти, изработени от алуминий. При такова установяване, непременно посетете специализиран сервиз за да се направи диагностика.

 

Как това се отразява на окачването

Най-често страдащият компонент в автомобила е окачването, защото напрежението върху него е най-голямо при такава ситуация. Ако се разминете единствено с отклоняване на позиционирането на колелата спрямо пътната настилка, трябва да се радвате. Съществуват не малко случаи, в които дори се чупят цели части от окачването, като пружини и амортисьори.

 

Дори в определени случаи настъпва и разбиване на ходовата част и появата на течове, а понякога страда и изпускателната система чрез промяна на звука при работа на машината.

 

Какво съветват от Медина-Мед

Няма универсално решение за предотвратяване на подобни инциденти, освен ако самите ями не бъдат изцяло заличени, но такъв изглед за съжаление няма. Ето защо е препоръчително да изпълним следните съвети:

  • намалявайте всеки път, когато няма вероятност за избягване;

  • ако се окаже, че виждате препятствието в последния момент и нямате възможност за реакция, то опитайте да преминете през него с още по-голяма скорост. Рязкото натискане на спирачките ще причини повече щети, а дори вероятно и загуба на управление и ПТП;

  • преди тръгване на път, проверете налягането и ако е необходимо направете нужните корекции по него.

 

Надяваме се, че подобни трикове поне ще Ви предпазят от скъпоструващи части и ремонтни дейности. Ако все пак нещо се случи с автомобила, посетете ни в нашия сервиз за гуми и екипите ни веднага ще отстранят настъпилите неизправности на достъпни цени. Знайте, че ние работим само с най-добрите инструменти и последни технологии в областта, в комбинация с добре обучени специалисти, така че напълно ни се доверете. Очакваме Ви!