Как да определим неравномерното износване на гумите

8 Февруари 2019

Най-разпространеният проблем е свързан с неравномерното износване на гумите! Как да определим причините и за действията, които да предприемем ще стане дума в сега. Ще разгледаме различни сценарии и ще дадем съвети.

 

Как можем да проверим дали гумата ни е много износена

Когато оглеждаме визуално целостта на грайферната шарка, има вероятност да забележим различни положения:

 

  1. Едната част се е износила повече от другата. Причината за това в повечето случаи е неправилния й ъгъл спрямо вертикалната равнина. Подобна ситуация се наблюдава при проблеми с окачването.

  2. Съществуват обаче и случаи, когато такава аномалия се наблюдава и в средната част. Тогава, износването преобладава повече, отколкото в страничната раменна основа. Причината е в прекомерното напомпване.

  3. Другият разпространен ефект е в частичната деформация на определена област. Тук проблемът се крие в твърде ниското налягане или периодичното претоварване на превозното средство.

 

Какви действия трябва да предприемем

В първия случай е необходимо да посетите специализиран сервиз за гуми, където да извършат цялостна диагностика на окачването и да открият точният причинител на неизправността. Важно е да се помни, че такива места са оборудвани с нужните машини и инструменти, така че ситуацията да се разреши бързо и качествено, отколкото в домашни условия.

 

При вторият описан сценарии ще се справим самостоятелно и в домашни условия. Просто потърсете в документацията препоръчаното от производителя налягане и поставете манометър във вентила. Той най-вероятно ще покаже завишена стойност и Вие просто трябва да изпуснете част от въздуха, докато показанието на манометъра се изравни с препоръчителното от разработчика. Ако положението се запази се проверява баланса и се извършва регулиране, ако е необходимо.

 

При третата ситуация, ако често товарите автомобила си и смятате, че има вероятност да го претоварвате, предприемете нужните действия. В същото време обаче, проверете налягането по описания по-горе начин и се постарайте ако то е различно от нужното, да го възстановите до желаната стойност.

 

Как можем да се предпазим

За да не допускате подобни на изброените по-горе сценарии, редовно (поне веднъж месечно) правете визуален оглед. Прекарвайте автомобила си на технически преглед и проверявайте баланса. Също така, ако усетите появата на вибрации след 100-120 км/ч, то почти със сигурност се е появила неизправност в окачването.

 

Какво можем да открием в Медина-Мед

При нас работят професионалисти в областта, готови да разрешат възникналата неизправност с Вашия автомобил. Ние работим само с професионално оборудване и имаме изградена верига от сервизи в цялата страна. Практикуваме дейността от много години и сме разрешили не един и два от описаните по-горе положения, така че не се притеснявайте да ни посетите при възникнала необходимост.