Гуми втора употреба - защо не е добра идея

29 Април 2019

Доста често у нас, много шофьори решават да спестят малко пари, закупувайки употребявани гуми, но какви рискове крие това и как да се грижим за тях ще се опитаме да разясним в следващите редове.

 

Защо гумите втора употреба не са сигурни

Всички сме наясно, че от колелата до голяма степен зависи нашата безопасност на пътя, а употребяваните вече модели са с влошени технически параметри на каучука и неговата еластичност до голяма степен е загубена. Също има вероятност шарките на протектора да са твърде износени и цялата комбинация е възможно да доведе до влошено сцепление с асфалта и вероятност от възникване на ПТП. Така, при желанието да спестите малко пари излагате на висок риск вашия живот и този на пасажерите.

 

Колкото и запазен модел да изберете, той винаги има скрити дефекти, които е трудно да се забележат визуално и те по-бързо ще излязат от строя и отново ще се наложи нова покупка.

 

Кои са най-честите повреди

  • повечето от шофьорите са наясно с явлението химическо стареене, където връзката между молекулите на каучука се нарушава и неговата структура започва да се разпада, загубвайки своята здравина и еластичност;

  • възможно е да попаднете на разкъсана вътрешна странична корда и след напомпване да се появи балон върху страничния борд. Подобен дефект не може да се идентифицира визуално ако няма налягане;

  • почти е сигурно, че такова решение ще е изпълнено с множество микропукнатини и дефекти, влошаващи цялостните характеристики.

 

От какви грижи имат нужда

Основното е, че трябва да се съхраняват на проветриво и сенчесто място, без да се излагат на директна слънчева светлина или да се покриват с найлон. Това би довело да образуване на конденз, повреждащ допълнително структурата на каучука. Същото важи и за директния контакт с различни химически препарати, двигателно масло, разредители, автомобилни течности и т.н. Съхранявайте ги само във вертикално изправено положение и на два-три месеца ги въртете за да се избегнат деформации.

 

Какво ни препоръчват от Медина-мед

Бихме искали да призовем към здрав разум и да кажем, че в никакъв случай не е добре да се обръща само внимание на ниската стойност, защото закупувайки си евтини, но нискокачествени решения, отговарящи за безопасността и живота ни на пътя, не е добра идея. По-добрия вариант е закупуването на най-евтините продукти, но те да са нови. Тогава нивото на сигурност е значително по-високо от покупката на употребявани аналози.

 

При нас в Медина-мед и в сервиза за гуми цените са сред най-евтините, а предложенията висококачествени, защото са взети директно от фабриките на брандовете. Нашите експерти ще Ви помогнат да направите правилния избор. Очакваме Ви!