Ефектът на по-големите гуми за вашия автомобил

29 Октомври 2018

Негативите от промяната на препоръчания от производителя диаметър на гумите са доста и те не са в полза на нито един водач на МПС. Въпреки това, доста често се среща подобно явление и в настоящия материал ще Ви запознаем с опасностите от споменатото начинание, но ще споделим и някои ползи.

 

Зависи ли размерът на колелата?

Изменението задължително ще окаже отражение върху някои спецификации на МПС-то. Възможно е изцяло да се промени поведението му при движение, като например, ако преди сте спирали за по-кратко време, то сега вероятно ще спирате по-продължително. В подобна ситуация може да се окажете неподготвени за реакция.

 

Защо е вредно поставянето на по-големи джанти?

Промяната на размера с по-голям веднага ще окаже влияние над спирачния път на автомобила, както и на динамичните му характеристики. Това ще се отрази на разхода на гориво и маневреността на превозното средство. Всички тези изменения ще са в отрицателна посока и все пак прочетохте само малка част от негативите.

 

Също, с увеличението на джантите ще се стигне до намаляване на профила, откъдето пък ще дойде и влошаването на комфорта по време на движение.

 

Защо е вредно поставянето на по-големи гуми?

Увеличаването на диаметъра ще изисква от двигателя по-голяма мощност при тръгване и за достигане на определена скорост ще харчи повече гориво. Също по пътя на логиката, увеличеният размер повишава теглото и съответно подобно изменение действа и на окачването и в последствие на спирачките.

 

Какви са плюсовете при шофиране с по-големи колела?

Естествено, че промяната не оказва само отрицателен автомобил ефект. Той има и положителни качества, като например увеличаването на пътния просвет - повишеното разстояние от пътната настилка. То е особено полезно при шофиране в неравности. Повишава се още максималната постигана скорост, което се дължи на увеличеното, от колелото, изминато разстояние. Подобрява се сцеплението с пътното платно и нивото на управляемост.

 

Какво ни препоръчва Медина-Мед?

Препоръките на сервиз за гуми Медина-Мед в тази посока са:

  • да се придържате към обозначените от производителя параметри;

  • редовно да правите цялостни прегледи - налягане, дълбочина на грайфер, състояние на каучука, вентила и т.н;

  • използвайте предназначените за настоящия сезон гуми;

  • ако се нуждаете от нови гуми онлайн, заповядайте в нашия магазин, където имаме достатъчно голям асортимент от любимата Ви марка;

  • преди да правите каквито и да е промени, помислете първо как те ще се отразят върху безопасността Ви и тогава действайте.

 

Заповядайте при нас и в нашия сайт, а ако се затруднявате, винаги можете да ни потърсите по някои от начините за връзка с нас. Очакваме Ви!