DOT & Стареене и Съхранение на гумата

28 Май 2023

Номерът DOT върху гумата показва възрастта. Гума с номер DOT 3220 е произведена през 32-та календарна седмица на 2020 г.

 

 • 1 година Повече от 90 % от гумите за леки и товарни автомобили, съхранявани от Continental Reifen Deutschland GmbH, са на по-малко от 12 месеца.
 • 2 години Гуми, по-стари от 24 месеца, ще бъдат блокирани за доставка от Continental.
 • 3 години "До 3 години гумите се считат за фабрично нови." (Източник: BRV)
 • 5 години Правилно съхраняваните гуми се считат за нови до 5-годишна възраст и могат да бъдат продадени и монтирани без никакви проблеми. (Източник: BRV)
 • 6 години Гумите за ремаркета и каравани (регистрирани със скорост до 100 км/ч) трябва да се сменят на възраст 6 години.(законово изискване).
 • 10 години Препоръчваме подмяна на гуми на възраст поне 10 години поради процеса на стареене. (източник: BRV)
 • Няма правно основание за определяне на възрастта на автомобилните гуми.

Континентал 1.png (2766×1376)

 

 

 

Континентал 3.png (2732×1397)

 

 

 

 

Информация на страницата на гумата

 

Примерни данни за PremiumContact 6 (марка гуми Continental). Спецификациите върху страничната стена на гумата са стандартизирани и съответно се прилагат за други марки гуми.

 

 • 245 Номинална широчина на сечението в mm.
 • 40 Номинално съотношение на широчината (височината на гумата е 40 % от широчината на гумата).
 • R Символ за радиална гума (или RF за гуми тип "run flat").
 • 19 Диаметъра на джантата.
 • 101 Индекс на натоварване "101" = максималното натоварване на тази гума е825 kg (вж. таблицата на стр. 8).
 • Y Символ за скорост, указващ максималната скорост: Y=300 km/h / 187 mph (вж. таблицата на стр. 8).

 

След маркировката на размера може да бъде добавена друга информация:HL нова: HL в комбинация с XL за особено висока товароносимост.XL Extra Load, подсилена гума за повишена товароносимост.

 

Различно обозначение на размерите в инчове (LT), вж. страница 9, графиката в горната част (в центъра). Безкамерни гуми (гумите тип TUBE трябва да бъдат монтирани с вътрешна). Маркировка, показваща съответствие с разпоредбите на ООН. Числото след буквата Е в кръга показва страната на хомологация. ¤E4 (4=Нидерландия).Номер на одобрението в съответствие със съответните правила на ООН.

 

Редицата "S2WR2" указва съответствието с максимално допустимата стойност на шума S2, изискваното сцепление с влажна повърхност и максималната стойност на съпротивлението при търкаляне R2. Производствен код ("30" означава 30-та седмица, "21" означава 2021 г.). DOT = Министерство на транспорта, САЩ. TWI = индикатор за износване на протектора. TWI = Tread Wear Indicator (Индикатор за износване на протектора). напречни ребра, разположени равномерно по цялата обиколка на гумата в надлъжните канали на протектора и ставащи равни с повърхността на протектора, когато оставащата дълбочина на протектора е до 1,6 мм. Маркировка, показваща страната на произход

 

Други възможни важни маркировки върху страничната стена "Зимна гума" означава гума, чиято шарка на протектора, смес на протектора или структура са предназначени основно за по-добри характеристики в снежни условия, отколкото на нормална гума, по отношение на способността ѝ да инициира или поддържа движението на превозното средство.

 

Символът Alpine обозначава зимните гуми в съответствие с разпоредбите на ООН. Представянето на тези зимни гуми на сняг трябва да бъде доказано чрез обективни тестове и да отговаря на или да надвишава определените граници. Тези гуми осигуряват висока ефективност по отношение на безопасността и контрола върху сняг и като цяло при зимни пътни условия. Пиктограмата "Сцепление на лед" може да се използва за Зимни гуми (само C1) с изключителни характеристики на лед, потвърдени чрез определен тест за сцепление на лед (ISO 19447)

 

Континентал 2.png (2756×1386)

 

 

Континентал 4.png (2772×1381)

 

www.medina-med.com - oнлайн магазин за зимни гумилетни гумивсесезонни гуми.

 

Повече информация: сервизи за гуми на Медина Мед или 0700 20 707