Бъдещето на шофирането - безопасност и иновации

20 Ноември 2019

Електрическите автомобили са бъдещето на автомобилната индустрия и те все по-масово навлизат какво в света, така и у нас. С тях обаче шофирането ще стане още по-безопасно, защото постепенно се разработват различни технологии, като добавена реалност (AR). Кои ще са останалите и какво е бъдещето в отрасъла? Нека разберем заедно.

 

Кои ще са технологиите, които ще осигурят повече безопасност

Електрическите коли на бъдещето започват да притежават все повече и повече сензори и камери, позволяващи им да събират различна информация от околната среда, на база на която изкуствен интелект да прави анализи и предприема определени действия. Те ще са особено решаващи за шофирането и за осигуряването на безопасност. Доказано е, че ИИ в бъдеще ще може да взима решения в опасни ситуации за части от секундата в сравнение с човека, при който има емоции, възпиращи неговата адекватна реакция.

 

Използват се също технологии за безопасност, позволяващи комуникация между автомобилите (V2V), чрез която те обменят информация относно скоростта си на движение и посредством данните от сензорите, електрическата кола успява да прецени каква е подходящата дистанция. 

 

Какво е бъдещето на автономните автомобили

Автономните автомобили са оборудвани с множество технологии за безопасност при шофиране, успяващи да управляват самостоятелно превозното средство, без човешка намеса. Очаква се, че автономните електрически коли ще са значително по-безопасни, защото ще успяват да сканират пътната обстановка в реално време и да се приспособяват спрямо нея, регулирайки самостоятелно скоростта и посоката си. Те ще бъдат без волани, или той ще се прибира и появява пожелание на собственика.

 

Автономните автомобили на бъдещето ще притежават множество отделни функции за безопасност, които в една или друга степен ще подобряват степента на сигурност по време на шофиране. Някои от тях ще успяваме да включваме или изключваме, а други не. Електрическите автомобили ще ни предупреждават предварително за наближаващата повреда на дадена част и няма да бъдем изненадани на пътя от внезапна авария.

 

Какво представлява AR (добавена реалност)

Добавената реалност (AR) има способността да сканира и преценява околната обстановка и да наслагва върху нея различни допълнителни виртуални обекти, които да се адаптират спрямо реалните статични или подвижни елементи. Така например, в бъдеще тези технологии, като добавена реалност (AR) ще се грижат за повишената безопасност, използвайки се за пресъздаване на реалната обстановка в невидимата по време на шофиране област, когато караме например зад камион. 

 

Тогава не можем добре да преценим дали е подходящо да изпреварим или не и ще виждаме проектна симулация върху дисплей на случващото се пред камиона.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Ние от Медина-Мед смятаме, че автономните автомобили ще допринесат за много повече безопасност, по-малко катастрофи по пътищата и броят на загиналите на пътя драстично ще намалее. Очаква се да бъде създадена голяма умна екосистема, дълбоко внедряване на добавената реалност (AR) и инфраструктура, които ще синхронизират работата помежду си и ще осигурят една по-здравословна и безопасна за шофиране среда.

 

А Вие ако имате проблеми с колата си, заповядайте в нашия онлайн магазин, където ще получите:

  • невероятно достъпни цени за всички продукти;

  • само качествени маркови стоки;

  • отлично обслужване;

  • бързи доставки и отстраняване на всякакви повреди.