Бъдещето на интерактивното предно стъкло

1 Ноември 2019

Технологиите продължават да се развиват с изключително бързи темпове и отдавна вече са навлезли и в автомобилната индустрия. Например, предното стъкло вече няма да бъде просто прозрачен стъклен материал, през който наблюдаваме пътната обстановка. То ще е интерактивно, предавайки на шофьора различна информация. Нека видим какво представлява и неговите предимства.

 

Какво ще представлява това предно стъкло на автомобилите

Наричано още ADAS представлява Gorilla Glass, което към момента ни е познато от мобилните телефони и таблетите. То е обичаен аналог по високото ниво на прозрачност и видимост през него. Създадено е на базата на химическа обработка в разтвор от сол, образувайки допълнителни два слоя калиеви йони. Така става по-тънко, здраво и със 75% по-леко.

 

Върху него ще се проектира разширена реалност, чрез наслагване на виртуални обекти върху реалните. Така интерактивното предно стъкло на автомобила ще Ви дава ценна информация, като: 

  • местата със задръствания;

  • наличие на ограничение на скоростта;

  • местонахождението Ви в реално време;

  • имена на пътищата.

 

Ще се осигурява пълна функционалност на GPS навигационната система. Чрез допълнителното монтиране на камера, ще може да се следи движението на очите на водача, като така той ще може да разглежда различни области от предното стъкло и да извършват контрол на стерео-системата или климатика.

 

Какви ще са предимствата

Ще позволи намаляване на цялостното тегло на автомобила, с което ще се понижи и разхода на гориво. Също, ще се подобри видимостта на пътя и благодарение на интерактивната си функционалност, ще се намали и интензивността на ПТП. Въпреки своята по-малка дебелина, подобно стъкло е закалено и устоява на хвърчащите във въздуха песъчинки и твърди частици. То е устойчиво на надраскване и с всяко следващо поредно поколение, твърдостта на предметите за неговото надраскване се увеличава.

 

Как се е развила технологията през годините

В бъдеще, подобни стъкла ще намерят приложение в различни области от живота, като строителството, медицината, автомобилите, салоните за красота и къде ли не. В света утре ще видим подобни прозрачни изделия, позволяващи събиране и съхранение на електроенергия, автоматична промяна на прозрачността и проектиране на мултимедийно съдържание. Това ще позволи да гледаме филми или да четем текст, докато пътуваме с автономната си кола.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Хубавото в случая, е че всеки желаещ може да постави подобна технологична джаджа и да се възползва от предлаганите предимства, без да сменя автомобила си. Ако Вие имате проблеми с превозното си средство, винаги можете да се обърнете към нас онлайн или да ни посетите лично в някой наш сервиз за гуми. Тук предлагаме само качествени и оригинални стоки на страхотни цени, така че възползвайте се!