Азот в гумите (помпане с азот)

5 Август 2021

 

Какви са ползите от гумите, пълни с азот? Знаете ли, че е възможно да се напомпват гумите с азот вместо с въздух? Все по -голям брой търговци на гуми и гаражи предлагат тази опция и тя стана популярна сред любителите на шофирането. Но каква е реалната полза от това да имате гуми, пълни с азот, на джантите си? Не е ли техника, специфична за шофирането на състезателни коли? 

 

Собственикът на превозното средство също има отговорност да проверява гумите от време на време. Най-ясното правило за дългосрочна грижа за гумите е да ги поддържате при правилното налягане в гумите.

 

Температурните промени влияят върху налягането в гумите Производителят на вашия автомобил посочва  оптималното налягане за надуване на гумите ; тези подробности са или в наръчника на автомобила, или във вратата от страната на водача.

 

Continental препоръчва да се проверява налягането на инфлацията поне веднъж на всеки две седмици (и особено преди да се предприеме дълго пътуване с кола). И така, къде азотът фигурира в разговора? Е, поведението на всеки газ е такова, че при нагряване се разширява и при охлаждане се свива и никъде това не е по -очевидно, отколкото при газовете вътре в гумата. Налягането на инфлацията се повишава и намалява в зависимост от промените в температурата; всеки 6 градуса по Целзий води до смяна от почти 1 PSI (паунд на квадратен инч). Поради тази причина е по -добре да проверите налягането в гумите рано сутрин, преди топлината на слънцето (или топлината, генерирана от шофиране) да доведе до повишаване на температурата. Показанията за студено въздушно налягане ще бъдат по -точни. В този сценарий гумите, пълни с азот, са изгодни, тъй като азотният газ не поддържа влага или горене. В сравнение с околния въздух-който съдържа приблизително 78 процента азот, 21 процента кислород, плюс различни газове-чистият азот е инертен, незапалим газ. По същество това е сух въздух с изцяло отстранен кислород.

 

Азот в силно специализирани приложения за сервиз за гуми.

 

Благодарение на тези инертни свойства, гумите, напомпани с азот, са полезни за високоспециализирани сервизни приложения в трудни среди, като авиация, минно дело или строителство. Сухият азот смекчава колебанията в налягането в гумите, така че напълнените с азот гуми се използват и при професионално шофиране на състезателни автомобили, където дори и най-малките промени в налягането могат да повлияят на свръх-високопроизводителното управление на превозни средства при екстремни скорости. И така, сега стигаме до големия въпрос: подходящ ли е азотът за вашите гуми? Факт е, че напомпването на гуми с азот не е необходимо за типична ежедневна употреба на лек автомобил. Може дори да се счита за несериозно прахосване на пари. За да бъде ясно, напомпването на гуми с азот не е вредно. Освен това PSI остава стабилен в дългосрочен план. (Гумите, пълни с обикновен въздух, губят налягане чрез проникване малко по -бързо.) Но в по -голямата си част азотът няма абсолютно никаква разлика, когато става въпрос за загуба на налягане, причинена от пробиви на гуми, течове на гуми, течове на клапани или други механични течове. Няма забележима полза от гумите, пълни с въздух, и това включва фактори на производителността като съпротивление при търкаляне, икономия на гориво и стареене на гумите.

 

 

www.medina-med.com - oнлайн магазин за зимни гумилетни гумивсесезонни гуми.

 

Повече информация: сервизи за гуми на Медина Мед или 0700 20 707