5 знака, че гумите ви са за смяна

15 Октомври 2018

Често шофьорите в бързината забравят редовно да преглеждат и сменят гумите си, от които обаче зависи тяхната сигурност и безопасност на пътя. В настоящия материал ще Ви покажем 5-те отличителни знака, че е време за смяна гуми.

 

Лоши вибрации

 

Те може да са породени от недобър баланс или преждевременно странично износване на протектора. Появяват се и от неподходящо налягане на въздуха във вътрешността или нарушена настройка на съосието. Ето защо периодичният преглед от специалист е от изключително важно значение за удължаване експлоатационния период на превозното средство.

 

Стари ли са гумите?

 

Забелязва се по състоянието на самия каучук. Ако той е напукан, има видими конци и телове или деформации, със сигурност този продукт не е добре съхраняван или е значително остарял вече. Може също да се разбере и по DOT маркировката отстрани. В случай, че производството е след 2000 година, последните четири цифри всъщност ще Ви покажат възрастта на изделията. Тоест, първите две издават седмицата, а вторите две - годината.

 

Дълбочина на протектора?

 

Измерва се по няколко начина:

  1. Огледайте хубаво каналите на грайфера и трябва да забележите по-плитки белези, които всъщност са индикаторите за допустимостта на износване. Ако Ви направи впечатление, че грайферът и тази индикация са на едно ниво, задължително направете смяна.

  2. Вземете шублер и с долната част, която излиза след отварянето му, премерете дълбочината. Допустимото от закона е 1,6 мм, като в период.

Чл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат: 4. (нова - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.

 

Износване

 

Признаците са в лошото сцепление с пътната повърхност, нарушена устойчивост в завоите, повишен спирачен път и т.н. Ако забележите едно от тези явления, прегледайте целостта на каучука, за наличие на пукнатини, скъсвания, деформации. Премерете дълбочината на грайфера чрез по-горе описания метод.

 

В зависимост от сезона

 

Ако настъпва промяна на сезона, значи наближава момента за поставяне на сезонни гуми. Когато постоянната температура не пада под 7 градуса по Целзий, можете да направите подмяната с летния модел. И обратно, ако настъпва зимата, то поставете зимни модели. Наложително е защото двата вида имат различни технически параметри. Едните в студа се втвърдяват и се нарушава сцеплението с пътната настилка. Те не са устойчиви в снежни покрития, поради различното разположение на шарките.

 

Вторите пък през горещините твърде много омекват и не са устойчиви на аквапланинг. Шарката им е съвсем с друго разположение и са предпоставка за влошена устойчивост и ПТП.

 

Какво ви предлага Медина-Мед?

 

Само най-доброто качество на обслужване на адекватни цени и с гаранция за отлична услуга. Предоставяме дори и гуми онлайн само от най-добрите и доказали се марки. Още повече, че всичко е подкрепено с бързи доставки и изгодни условия, като възможност за преглед на доставката преди нейното плащане. Заповядайте, ние Ви очакваме!