5 съвета за млади шофьори

22 Февруари 2019

Младият шофьор, дори и в случаите, когато вече е взел документ за правоуправление, все още е неопитен и се срещат ситуации в практиката, когато се забравят важни неща, като метеорологичните условия по време на тръгване, инструменти за ремонт при възникнали неизправности и т.н. Ето нашите 5 съвета към Вас.

 

Как да се подготвите

Менталната настройка и подготовка е много важна преди потегляне, особено за начинаещите неопитни шофьори. При качване зад волана, трябва да сте спокойни и сдържани, а за целта ще Ви помогнат няколко дълбоки вдишвания и издишвания.

 

Чести помисли при младите водачи, докато карат е страха да не ударят някой или да не надраскат превозното средство. За да не Ви тревожи тази мисъл, не пестете пари от застраховка и ще се чувствате по-уверени на пътя.

 

Какво винаги да проверяваме преди да тръгнем

Когато сядате зад кормилото, винаги нагласявайте удобно седалката и огледалата за странично и задно виждане, гарантирайки си, че няма да изпаднете в ситуация без видимост на пътната обстановка в момента.

 

Също, уверете се, че превозното средство е изключено от скорост или че сте натиснали съединителя, което ще предотврати придърпване напред и назад на колата. Направете визуална проверка на състоянието на гумите. Те трябва да съответстват на сезона (летни или зимни) и да имат висок грайфер (минимум 2 мм за лятото и 4 мм за зимата).

 

Защо трябва да внимаваме какво е времето

Защото ако се очаква да вали, то при управление на мокър асфалт е необходимо да сме по-внимателни, поради повишената неустойчивост, особено ако преминаваме през вода. В подобен случай е възможен аквапланинг ефект, при който водата застава между гумата и асфалта, правейки превозното средство неуправляемо.

 

Как да останем съсредоточени

Докато пътувате ще срещнете много невъзпитани водачи, които ще свиркат по Вас с клаксона или ще псуват, но не бива подобни дразнители да Ви разсейват и да Ви карат да взимате прибързани решения. Старайте се да оставате спокойни, без значение от случилата се ситуация, така ще си гарантирате, че ще предприемете най-адекватните действия. Не кичете колата си с различни цветни дранкулки, защото те отклоняват вниманието и съсредоточеното състояние.

 

Какво ще ни посъветват от Медина-Мед

Ако наскоро сте взели книжка и все още изпитвате притеснения и панически страх от шофьорското място, ето няколко съвета от нас:

  1. Преди да се втурнете към натоварения трафик и дългите пътувания, периодично ходете на неизползваем плац, където да правите различни “сухи” тренировки по маневреност и управление, докато не усетите, че вече с лекота манипулирате машината.

  2. Добър подход е поне в началото, при всяко сядане зад волана, до Вас да има опитен и дългогодишен шофьор.

  3. Не се опитвайте да копирате по-старите си колеги, вдигайки висока скорост и предприемайки резки и рисковани маневри, изпреварвания и завои.

  4. Опитайте се да спазвате нужната дисциплина, стараейки се да не смущавате по някакъв начин пътното движение или определен човек срещу Вас. Така си спестявате време и нерви в излишни разправии с други водачи.

 

Ако все пак изпаднете в затруднение, като появата на неизправности с машината, заповядайте в някой наш сервиз за гуми на Медина-Мед в големите градове на страната и със сигурност ще отстраним всяка възникнала повреда. Ние работим само с дългогодишни експерти в областта и използваме професионално оборудване от последно поколение, а цените ни са едни от най-ниските в бранша, така че доверете ни се! Хиляди хора вече го направиха и ни посещават редовно, присъединете се и Вие!