5 основни препоръки за поддръжка на автомобилите

8 Октомври 2018

За да използвате автомобила си максимално продължително време, без да се налага често да го карате на сервиз за поправка е необходимо да се правят някои рутинни бързи проверки. Днес ще споделим с вас 5 основни препоръки за правилна поддръжка.

 

Проверка на гумите

На външен вид те не бива да са износени странично или неравномерно. Ако забележите подобно явление, задължително отидете на сервиз за преглед на окачването. Този симптом е съпроводен понякога и с допълнителни вибрации по време на движение.

 

Преглеждайте дълбочината на грайфера - извършва се чрез кибритена клечка или най-добре с шублер, чиято долна част се поставя в канала и се забелязва неговата дълбочина. Тя не бива да е под 1,6 мм при летните и под 3 мм при зимните. Измервайте налягането на въздуха във вътрешността чрез манометър. Мерната единица е “бара” и тя не бива да е под указаното в документите или стикерите на производителя. Стандартните показатели са 2,0 - 2,2 бара.

 

Поддържайте нивото на течностите

  1. Масло - оставете автомобила за около половин час в изгасено състояние и издърпайте пръчката за измерване. Забършете я с чист парцал и я поставете отново на мястото й. Извадете я отново и погледне разграфенията. Нивото трябва да е в близост до обозначението за максимум, но да не е под минимума.

  2. Охладителна течност - за начало оставете двигателя да изстине хубаво. Никога не правете тази проверка на топъл мотор, за да не се изгорите. Методът е различен според модела, но в много от случаите можете просто да надникнете в специалното казанче за антифриза. То е с разграфения за минимум и максимум. В други, просто отвъртете капачката на радиатора.

  3. Спирачна течност - както при по-горните случаи, намерете под капака конкретния съд и погледнете белезите за минимум и максимум. Всичко трябва да е в границите на заложените норми, според скалата за състоянието. Ако е необходимо направете доливане, но знайте, че всяка загуба е признак за някаква нередност.

  4. Трансмисия - в определени случаи не се предвижда възможност за измерване на нивото, но в други има специална пръчка, както при двигателното масло. Върнете се на първа точка и повторете процеса.

  5. За чистачките - те също са с отделно казанче и би следвало да наглеждате дали има нещо в него. Ако се налага долейте препарат, но тук съобразете през студа да си купите специален концентрат, издържащ на ниски температури, без да замръзва.

 

Скоростна кутия

За да удължите живота на трансмисията е желателно на първо място винаги преди тръгване, да запалите мотора и да изчакате 2-3 минути да поработи на празен ход. Така трансмисионното масло успява да се затопли и да придобие нужния вискозитет за правилно смазване на движещите се елементи.

 

Подготовка за летния сезон

С настъпването на горещините се налага да извършим определени обслужващи процедури по колата, като смяна на зимните гуми с летни. Това е задължително условие, защото двата вида са направени от различен каучук и грайфер.

После прегледайте маркучите. От студа може да се е напукал някой, да се е скъсал и да се е появил теч. Не пропускайте да надникнете и над спирачните дискове и накладките. Почистете добре клемите на акумулатора и го презаредете, защото през студените месеци, влажността във въздуха е повишена и оловните клеми се окисляват, а напрежението отслабва.

 

Подготовка за зимния сезон

На първо място “обуйте” автомобила си с нужните обувки и проверете тяхното налягане по обяснения по-горе начин. На второ, прегледайте ремъците, защото при студа гумените елементи се втвърдяват и често се наблюдава приплъзване или скъсване. Препоръчителна е подмяната на отделните филтри - маслен, въздушен, горивен. Извършва се поради възможността от зацапване с прашинки и боклуци при въздушния през горещините и натрупване на вода, която да замръзне при горивния.

 

Ако все пак изпитвате затруднения в по-горе описаните процедури, заповядайте в някой от сервизите на Медина-Мед, където експертите ни ще направят пълно обслужване на колата Ви. Ние работим само с последно поколение оборудване и правим всичко бързо и качествено на достъпни цени. В специализирания ни магазин medina-med предлагаме и нови гуми онлайн само от доказалите се в бранша брандове, така че потърсете ни и ние ще Ви помогнем. Очакваме Ви!