5 начина да увеличите живота на вашите гуми

1 Октомври 2018

Колкото и качествени гуми да сте си купили, ако не ги експлоатирате правилно и не следите различните техни показатели, те няма да удовлетворят желанието Ви да ги ползвате максимално дълго. Ето защо в настоящия материал ще дадем някои насоки в посока как да увеличите продължителността на живота им.

 

Проверяване на налягането на гумите

Върху този показател могат да влияят множество външни фактори, като околната температура, теглото на превозното средство, включително и когато то се товари допълнително. Отражение оказва и продължителното време, през което те не са помпани. Проучванията сочат, че при всеки 10 °С температурно изменение, налягането дава отклонение около 0,07 атмосфери.

 

Проверката най-точно се извършва с механичен или електронен манометър, след отвъртане на капачката на вентила. Разбира се, за целта е нужен специален накрайник на входния извод на манометъра. Препоръчителният показател според диаметъра и ширината ще го откриете в документацията на превозното средство или върху стикера отстрани на предната лява врата или жабката.

 

Уверете се, че подравняването на колелата е правилно?

За нарушения в подравняването говори неравномерното износване в страничните части на протектора или наличието на прекомерни вибрации в движение. Нарушената центрираност на волана в права посока също е индикация за неправилно подравняване. Ако забележите някой от тези нехарактерни белези, незабавно посетете специализиран авто-сервиз, където ще установят причината и ще я отстранят.

 

Важен ли е и стила на шофиране?

Характерен, особено за младежите стил на шофиране е даването на прекомерна газ в завойте с цел завъртане на машината, форсирането и боксуването, с което се ускорява износването на грайфера и нарушаването на реглажа. Подобни действия разбира се са провокирани от филмите на подобна тематика, като “Бързи и Яростни” например, от където се повиши и интереса към авто-тунинга. Така че стилът на каране има голямо значение за увеличаване издръжливостта и дълготрайността.

 

Не претоварвайте колата си

Както и по-горе беше споменато, редовното прекалено претоварване на превозното средство бързо ще износи грайфера и ще съкрати живота на “гумените обувки” на любимото Ви возило. Наднорменото товарене ще доведе още до съкращаване живота на амортисьорите, намаляване на налягането, проблеми с окачването и т.н.

 

Има ли нужда двойното предаване от зимни гуми?

Тук отговорът е твърдо “Да”. Съществува опасният мит, че това не е задължително, но в случая важни са краткият спирачен път и стабилното управление в заснежени участъци. Това може да бъде подсигурено само с качествени и сезонни “обувки”.

 

Кои са най-купуваните гуми в Медина-Мед?

Най-предпочитани са моделите с добро съотношение цена/качество. Такива са например продуктите на брандовете:

  • Debica;

  • Michelin;

  • Fulda;

  • Pirelli;

  • Kormoran.

 

Всеки от споменатите по-горе брандове може да бъде намерена и в онлайн магазина medina-med, както и в нашите сервизи за гуми в големите градове на страната. Медина-Мед е дългогодишен пазарен лидер в сектора, предлагайки верига от сервизи и продажба на гуми онлайн, без значение от локацията Ви в България, така че доверете ни се и ни потърсете.