4 стъпки за правилното съхранение на гумите

12 Юли 2019

При преминаване между сезоните се сменят и гумите, като тези които са в изчакване е необходимо да се съхраняват при определени условия, за да останат годни за повторна употреба. Нека разгледаме 4-те основни стъпки в това направление.

 

Какво трябва да проверим преди да съхраним

Преди да прибегнем към съхранение на гумите, те се подлагат на щателна проверка и почистване от всякакви замърсявания и течности, способни да увеличат стареенето на каучука. Ето защо се препоръчва тяхното третиране с чиста вода, сапун и четка, отстранявайки всички мазнотии и прахови частици. Добър вариант е после да направите обстоен оглед на цялостното състояние на каучука и дали не са започнали да се появяват пукнатини, издатини или пък неравномерно износване.

 

Къде можем да ги съхраняваме

Много е важно да не ги оставим на открито през целия период на престоя им, дори и ако те са покрити, защото промените на температурата и различни други външни влияния ще ги повредят преждевременно. Ето някои изисквания към мястото:

  • мазето, килера или гаража са отличен избор, поради не особените температурни промени;

  • помещението трябва да е прохладно и добре проветрено;

  • не бива да се излагат на директна слънчева светлина или на влага;

  • постарайте се около тях да липсват каквито и да е автомобилни течности и различни видове масла;

  • не бива на близо да гори печка или друг излъчващ топлина уред;

  • не дръжте в близост до превключватели, контактори или електрически двигатели, защото те са източници на озон, увреждащ структурата на каучука.

 

Защо е важно да бъдат покрити

Важно условия е да са поставени по отделно в индивидуални торби за всяка бройка и по възможност без въздух във вътрешността. Това се прави с цел да се избегне взаимодействието с директната слънчева светлина, различни миризми и газове. Калъфите могат да бъдат закупени от всеки специализиран магазин.

 

Как да ги подредим

С цел избягване на деформация вследствие на натиска от теглото на всяка отделна бройка, не се препоръчва подредбата да е една върху друга. Добър вариант е разположението им във вертикално положение. Препоръчително е още, да не се поставят директно на пода върху цимента, а да се направи допълнителен дървен стелаж.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Изпълнението на описаните по-горе съвети ще Ви помогне значително да удължите експлоатационния срок на Вашите колела, забавяйки стареенето и разрушението им. Не е за пренебрегване, преди обратния им монтаж върху колата, да преминат обстоен преглед от специалист, така че да сте напълно уверени в тяхното отлично състояние. Това може да се поеме и от експертите в някой наш сервиз за гуми, защото разполагаме с нужното оборудване и условия за извършване на услугата, така че посетете ни.