4 основни проблема, които можете да откриете по всяко време

22 Април 2019

Проблеми по автомобила могат да се появят стотици, но сега ще се спрем на четири от основните специфики, които можете да си спестите.

 

Как да проверим въздушното налягане

Това е количеството въздух, намиращо се във вътрешността и указващо натиск върху стените. Той се измерва със специален уред, наречен манометър, от който излиза къс маркуч с тесен диаметър, притежаващ нужния накрайник за съвместимост с вентила. Така поставяйки го на споменатото място, той веднага ще отчете налягането във вътрешността и ще Ви информира за настоящата стойност.

 

Как да проверим дълбочината на протектора

На пазара съществуват специални инструменти за измерване на дълбочината, показващи с абсолютна точност съответната стойност. Употребата им е изключително лесна и се състои в поставянето в каналчето на излизаща от уреда разграфена ос, по която виждате колко милиметра е потънала тя.

 

Умели шофьори обаче са измислили и други варианти за измерване с монета от 1 лев. Както знаем, изискването за минимална дълбочина при зимните гуми е 4 мм, а при летните 1,6 мм. В първия случай, монетата трябва да потъне до основата на началото на 1-та, а във втория покрива крайния жълт пръстен.

 

Как да проверим за пукнатини

Извършвайки външен визуален оглед, може да се забележат появилите се микропукнатини върху каучука. Като цяло, средният експлоатационен срок е около 5 години, но след периода състоянието му ще е неизползваемо. Ако забележите малки пукнатини се препоръчва да не шофирате с повече от 80 км/ч, защото шансовете за преждевременно износване значително се увеличават.

 

Как да проверим дали нашата гума е вече износена

При извършване на визуалния оглед на състоянието, при износване ще забележим, че каналчетата на протектора започват да стават по-плитки. При по напреднал стадии, шарките дори вече започват да се заличават. Това би трябвало в нормалния случай да става по цялата ширина на профила, защото тя изцяло контактува с пътната настилка при движение.

 

С напредване на процеса, спирачния път се увеличава, а сцеплението се нарушава, така че вероятността за възникване на ПТП също нараства. Ако обаче захабяването се забелязва само в отделни зони на профила, тогава вероятно имате проблеми с окачването и е нужно да посетите специализиран сервизен център за реглаж.

 

Какво ни препоръчват от Медина-мед

За да съхраните за по-дълго време “обувките” на колата си, редовно проверявайте също:

  • баланса - добрият баланс удължава експлоатационния срок;

  • регулиране на осите - ако геометрията е неправилна, то вероятно ще срещате проблеми с управлението и безопасността Ви значително намалява;

  • вентили - ако са повредени и изпускат дори и съвсем леко от вътрешния въздух, това ще окаже влияние върху налягането и ще доведе до преждевременно износване и други неприятности.

 

В случай обаче, че е дошъл моментът за смяна, свържете се с нас и ние ще Ви предложим само оригинални маркови решения на наистина неустоими цени. Специалистите ни ще съдействат в процеса на правилния подбор, само ако посетите електронния ни магазин или дойдете директно в някой от наличните из цялата страна сервизи за гуми. Очакваме Ви!