За да не се превърне куфара ви в смъртоносен снаряд

27 Юни 2013

Куфар, сгъваеми столове и охладителни кутии –всичко това присъства за лятната ни почивка, но често те са неправилно натоварени в колата. Това ги прави смъртоносна заплаха, както ADAC показва в последните краш-тестове.

Дали багажът за лятото е натъкмен добре или лошо в колата, това при една катастрофа е от голямо значение за хората на борда. Един краш-тест на ADAC показва това:  Докато правилно опакованите и завързани с няколко прости стъпки товари при една челната катастрофа (50 км / ч), причиняват само незначителни наранявания, то вътре в колата при недобре обезпечен багаж, тази сила е много по-разрушителна, при което пасажерите могат да бъдат сериозно наранени. Ако парчета от багажа се ударят в гърба на пътниците, те въздействат от 30 до 50 пъти по-тежко отколкото са в действителност – и човешките гръбнак и глава не могат да издържат.

Също така през летните месеци често се наблюдава пътниците да седят с вдигнати крака на таблото, което е изключително опасно, тъй като ADAC -тестът показва, че при удар краката биват изхвърлени към главата, а това води до големи напрежения на подбедрицата – оттам и до тежки наранявания.

The ADAC препоръчва за ваканционните пътувания използването само на автомобили с привързващи втулки и застопоряване на багажа към него. Също така предпазният колан трябва да се използва за осигуряване на товарите. Тежките предмети трябва да са отдолу, а особено тежък багаж трябва да бъде оставени под краката. Задните седалки не трябва винаги да се сгъват, защото те могат да послужат като защитна стена. Свободните части закрепете най-добрите в транспортна кутия, а чупливите неща трябва да бъдат увити в одеяла.