Учени създадоха първата в света "интелигентна" автомобилна гума

28 Юни 2013

Ако вече вие е писнало да тичате да сменяте летните гуми на колата си със зимни при първата поява на снега в средата на октомври? Или да отмените планирано дълго пътуване заради внезапни промени във времето, което синоптиците не са предвидили?

Тези неприятности може би скоро ще се превърнат в част от миналото, смятат германски учени от университета по приложни науки в Лайпциг. Те са създали първата в света "интелигентна" автомобилна гума, която автоматично се адаптира към атмосферните условия, още докато колата е на пътя, информира АФП.

"Адаптиращата се гума", създадена от от екипа на Детлеф Риемер, бе представена тази седмица в Хановер по време на най-голямото индустриално изложение в света.

Създаденото от германските учени "нововъведение" е екипирано с електронни сензори, които разпознават различните видове пътни платна – от тези на магистралите до неасвалтираните пътища. Освен това гумите могат да „усетят“ и моментното състояние на настилката – дали тя е суха, мокра или замръзнала. Отчитайки тези показатели умните“ гуми са способни автоматично да променят профилите си – да стават по високи или широки дори в момент, в който колата е в движение.

Учените все още са далеч от създаването на завършен прототип, който може да бъде пуснат на пазара. Проучванията продължават, като акцентът сега е поставен върху материалите, които могат да се използват за конструиране на движещите се части в профилите.

 

Уважаеми Клиенти,

 

Всички поръчки, заявени в онлайн магазин на Медина Мед ООД - 25.05.2020 Понеделник, ще бъдат обработени и изпратени след 26.05.2020.

 

 

Повече информация: 

Тел: +359 700 20 707

E-mail: eshop@medina-med.com

 

 

СЕРВИЗИ ЗА ГУМИ МЕДИНА МЕД  - работно време

 

24.05.2020 - Неделя - Почивен ден

25.05.2020 - Понеделник - 08:30 - 16:00 часа.

 
 

Важи за всички сервизи за гуми Медина Мед ООД - София, Пловдив, Пазарджик, Ст.Загора, Бургас, Варна, Русе и Добрич.