Тест на летни гуми от ACE и GTÜ – синьото не е точно синьо

23 Април 2013

Това е първата институция, която изпраща тази година, Авто-клуб Европа (ACE) съвместно с дружеството за технически надзор (технически мониторинг GTÜ), 16 летни гуми на пистата за изпитание. ACE и GTÜ тестват летните гуми с размери 195/65 R15 V на VW Golf VI върху тестова писта на Bridgestone в Италия.  Автомобилни гуми от най-търсените маркови производители до евтините  представители от този бранш бяха поставено под критичните очи на проверителите и трябваше да преминат дисциплини като аквапланинг, шофиране в завои, стабилно управление и измерване на шума. Четири гуми получиха оценка "силно препоръчително" и на края остана  признанието, че еко-гумите не винаги са най-добрите.

Добрите имена са отново начело

За пореден път познатите ни марки са на предни позиции и през лятото.

Като победител при теста за летни гуми през 2013 г. напред  излезе Dunlop SP Sport BluResponse.  На мокра писта ще можете да спрете с тези гуми с най-бързо. От гледна точка на екологията, коз за този модел е ниското съпротивление при търкаляне и ниското ниво на шум. По този начин със сигурност можете лесно да прежалите сравнително високата цена за тези гуми.   

На второ място се класира Vredestein Sportrac 5. Най-новото поколение летни гуми на Vredestein показва като цяло много балансирани резултати. На всички повърхности гумата се държи стабилно и е гаранция за безопасност.

Третото място си споделят по точки Goodyear EfficientGrip Performance и Continental ContiPremiumContact 5. И двете гуми са само с една точка разлика зад  Vredestein.  Докато Continental  са по-добрите майстори на мокри писти, Goodyear отговарят по-добре на изискванията върху сух асфалт.