Sava Tires от 15 години е член на семейството Goodyear – Dunlop

21 Юни 2013

Goodyear Dunlop Tires Sava (GDST) има причина да празнува. Словенският производител на гуми точно на 1 юли ще направи 15 години от влизането си в концерна Goodyear - Dunlop, а тази негова инвестицията се превърна във важен стълб на Американския концерн в Европа. От придобиването на компанията са инвестирани повече от 200 милиона евро, като първоначално фабриката на Sava за гуми е била в Kranj. Тук Goodyear - Dunlop е можел да разполага с модерни производствени мощности.

През последните години, мястото е било подходящо за специалистите за разширено и оригинално оборудване на гуми, което днес заема "значителна част" от производството, както се посочва в съобщение на GDST. Непрекъснатите инвестиции са довели и до това, Sava в Словения да се превърне в "съоръжение от световна класа", коментира Thierry Villard на GDST-CEO.

От приемането през 1998 г. в Kranj, вече има производство на повече от 100 милиона гуми. Миналата година те са били само 5,52 милиона, като спрямо предходната година има намаление от една четвърт (2011: 7,36 милиона гуми). От страна на оборота, това означава спад от 264,7 към предишните 207,6 милиона евро. Изминалата година е "една от най-трудните години в производството на гумената промишленост в Европа", посочва Villard по-нататък.

"В такава трудна ситуация, ние вярваме, че нашият бизнес е стабилен и задоволителен." Във фабриката работят 1400 служители по гумите за леки автомобили и камиони с марките Goodyear, Dunlop, Sava и Debica, Fulda. От 2010 г. корпоративният щаб на Goodyear - Dunlop за Централна и Южна Европа се намира в Kranj. От 2002 г. GDST изгражда Vulco-франчайз за гумите в търговската мрежа в Словения, Хърватия, Сърбия и Македония, а към момента има над 140 предприятия.