Новите летни гуми на Goodyear: истински икономични откъм гориво с отлично сцепление с влажна повърхност

9 Април 2013

Goodyear с ефективно разработен Grip  разработи нова лятна гума в изпълнение за автомобили с компактен, среден и висок  клас. Икономия на гориво при тази гума се характеризира с ниското съпротивление при търкаляне.  Тя също така осигурява най-добро сцепление на мокри пътища и един къс спирачен път. Гумата  EfficientGrip Performance  ще се предлага в 65 размера от 15 до 18 цола до юни тази година. Около 80 процента от всички размери за тези гуми, съгласно новото ефективно изпълнение за сцепление, според новия етикет на гумата, има най-добри оценки в категория  A за  сцепление с влажна повърхност и съпротивление при търкаляне B.

При гумите EfficientGrip Performance се поставя началото на WearControl-Technology за първи път, което осигурява оптимален баланс за високо сцепление с влажна повърхност и ниско съпротивление при търкаляне. Това е едно високо качествено  съединение на протектора с функционални полимери, интензивни на сцепление смоли и най-новите запълващи елементи. Наред с другите неща, сместа е с ниска хистерезия.

Това означава, че по време на деформацията на гумата в резултат на преобръщане на гумата, гумените молекули се търкат по-малко една към друга и по този начин има по-малко загуби на енергия под формата на триене и топлина. Това води до по-ниско съпротивление при търкаляне, което от своя страна допринася за намаляване разхода на гориво и емисиите на въглероден диоксид на автомобила. В допълнение гумата  EfficientGrip Performance има и други технологични характеристики, които спомагат да се намали теглото на гумата и по този начин да се намали съпротивлението при търкаляне. Те включват аеродинамичен контур, по-тънка стена и специални облицовъчни материали.

Активна спирачна технология за къс спирачен път

При EfficientGrip Performance  става въпрос за доказана технология ActiveBraking. Това повишава контакта на гумите с пътя с тяхната повърхност при по-голямото натоварване, причинено от спиране и осигурява много по-къс спирачен път на мокри и сухи пътища. Докато традиционните профилни блокове на протектора остават непроменени при спиране, то триизмерни блокчетата на протектора на новата гума се разтягат и с това  ефективността чрез закръгления контур на профила увеличават контактната площ с пътя.  Това увеличава сцеплението и води до по-кратък спирачен път.

Нисък шум при търкаляне, чрез избягване ефекта на Airpumping

Икономичните на гориво гуми са също и с нисък шум при търкаляне. Това се дължи на различната дължина на раменните блокове. Това осигурява равномерно разпределение на шума при натоварване на блока в по-широк честотен диапазон, което е осигурено с по-ниски честотни върхове. Чрез добавянето на малки вдлъбнатини се избягва Airpumping - ефектът за шум, причиняващ се от въздушни мехурчета в контактната повърхност на гумата.

Резултати от теста на TÜV Süd Automotive

Потенциалът на ефективно изпълнение Grip беше потвърдено от TÜV Süd Automotive.  Резултатите от теста показват, че Goodyear гуми притежават:

- На мокри пътища при 80 км / ч - два метра и на сухи настилки при 100 km / h един  метър по-къс спирачен път,

- Имат по-ниско съпротивление при търкаляне с 23 процента,

- До 0, 2 децибела са по-тихи.