Напълно автоматизирано съоръжение на Continental за изпитване на гуми

30 Април 2013

 

Международното жури по динамиката на автомобила Innovation Award 2013 (VDI), отличи всесезонни гуми на тестово съоръжение АИБА - Continental в категория "Развитие на годината". В новото тестово съоръжение могат да се проверяват спирачните свойства на до 100 000 гуми всяка година на сухи, влажни и заледени пътища. В момента съоръжението е на етап промишлено производство.

Continental е започнал да произвежда AIBA (Automated Indoor Braking Analyzer) едва през миналата есен и ще направи с тази иновативна система за изпитване голям напредък в технологията за изследване на гумите за леки автомобили, микробуси  и 4x4  -летни и зимни гуми.  

Новото съоръжение се намира на тестовия терен Contidrom, който е в близост до централата на  Continental в Хановер и има дължина 300 м и ширина 30 м, където е интегрирана широка зала. В нея се прави безпилотно изпитване на превозното средство, което автоматично се ускорява до 120 км/ч и след това се симулира спиране по различни стандартизирани пътни настилки, които могат хидравлично и лесно да се заменят.

Досега на този тестови участък са проведени различни тестове при различни условия на околната среда, като температура и вятър, както и при различни атмосферните влияния. AIBA вече позволява едно целогодишно изпитване на гумите при напълно климатизирани и възпроизводими до почти 100%  реални условия.

29 експерти дадоха висока оценка на журито за резултатите от изпитването, които в момента са определено съизмерими и изпълними. "С тази иновативна система  Continental е решил  основния проблем с изпитването на гумите. Новите тестови съоръжения на Continental могат  да променят лицето по развитието на гумите."