На ралито във Финландия: Ожие отново е номер 1

5 Август 2013

Тазгодишното издание на рали „Финландия“ се превърна в истински трилър, след като четирима пилоти оглавяваха класирането в рамките на първите седем етапа, разделяни от 11 секунди в средата на надпреварата. В крайна сметка обаче Ожие се оказа най-съобразителен и нанесе своя решаващ удар в петък следобед на изровените от първите минавания отсечки. По този начин французинът се доближи само на крачка от титлата, тъй като има аванс от 90 точки в шампионата на пилотите, а до края на сезона могат да бъдат спечелени 112.

Съотборникът на Ожие в екипа на VW Яри-Мати Латвала отпадна още в самото начало на състезанието, което обаче направи страхотна битката за второто място. Тя бе спечелена от Тиери Нювил (M-Sport), след като Мадс Йостберг (M-Sport) излетя от пътя в предпоследната отсечка. Все пак норвежецът завърши трети и спечели първия си подиум за сезона.

Мико Хирвонен (Citroen), който също водеше за кратко надпреварата, бе на два пъти на косъм от това да се обърне по таван, но в крайна сметка стигна четвърти до финала. Неговият съотборник Дани Сордо допълни челната петица, но единствено заради проблемите на пилотите пред него. При дебюта си зад волана на Citroen DS3 WRC Крис Мийк бе стабилно пети, но катастрофира в предпоследната отсечка, а Ярко Никара с частния MINI JCW WRC отпадна заради повреда в предно дясно окачване.

От проблмите на Мийк и Никара се възползва шестият Евгени Новиков, който в петък направи поредната си катастрофа. Седмият Яри Кетомаа пък спечели WRC 2 категорията при дебюта на Ford Fiesta R5 във WRC. Челната десетка допълниха Пер-Гунар Андерсон (Ford Fiesta RS WRC), Роберт Кубица (Citroen DS3 RRC) и Андреас Микелсен (WRC).