Медикаменти и шофиране: Подценен риск

20 Юни 2013

Независимо дали са предписани или са взети без рецепта, медикаментите може сериозно да увредят способността за шофиране на участниците в пътното движение.

"Всеки шофьор трябва да погледне критично на нещата преди да тръгне на път, дали той отговаря на всички изисквания на пътното движение. Ние подкрепяме инициативата на фармацевтите, да се привлече вниманието към този риск", каза вицепрезидентът на транспорта на ADAC Улрих Клаус Бекер на 13/06/2013, в "Денят на аптеката. " Мотото на деня: "Първо питай, след това шофирай".

Водачите не трябва да сядат зад волана, когато тяхното поведение на пътя се влияе неблагоприятно от страничните ефекти на лекарството. Симптомите включват например умора, виене на свят, сънливост, замъглено виждане или безпокойство. "Особен риск съществува от издадените без рецепта лекарства за простуда, алергии или мигрена, както и медикаменти за очите. Една трета от германците никога не са били информирани по тази тема ", казва Friedemann Schmidt, председател на Федералната асоциация на Германските фармацевтични дружества (ABDA).

Двама от трима шофьори сядат зад волана, дори и ако те не се чувстват достатъчно годни за пътя. Това е резултат от представително проучване на 3000 германски граждани, от името на ABDA. Всеки втори анкетиран някога е карал автомобил, въпреки че той е отбелязал ограничения за неговата способност за шофиране поради заболяване. Други 16% от германците сядат зад волана, дори когато те се чувстват несигурни поради странични ефекти на лекарството.

Ако обаче медикаментите са комбинирани с алкохол, могат да настъпят непредсказуеми взаимодействия, което също може да повлияе на способността за шофиране. Почти една трета от германците игнорират това.

Внимание: Ако въз основа на медикаменти са налице произтичащи грешки при шофиране и след евентуално произшествието се вземат кръвни проби и се установи например наличие на  успокоителни от групата на бензодиазепин - доказателството може да има сериозни последици:  Застрашена е защитата от Авто-каско, заплашват ви глоби, забрана за шофиране и в най-лошия случай дори лишаване от свобода, ако някой е бил сериозно или фатално ранен. Защото:  Доказаните по небрежност наранявания на пътя е наказателно деяние в Германия.