Малките компании разчитат все повече на договорените километри при автомобилните лизинги

8 Юли 2013

Според изявления на Arval – Германия, за компании с повече от 100 работници и служители, лизингът отдавна е станал номер едно, когато става въпрос за методи на финансиране с моторните превозни средства. Според сегашният барометър за автомобилния парк "CVO-Fuhrparkbarometers 2013", по който института за изследване на мнения CSA по поръчка на Corporate Vehicle Observatory (CVO) са анкетирали повече от 3650 производители на автомобилни паркове в дванадесет страни от ЕС ( в Германия: 300), сега те увличат със себе си дори и малките фирми:

Автомобилните лизинги с договорени километри стават все по-популярни, казват те. Само за последните две години е трябвало да бъдат сключени лизинги с договорен пробег от шест процента за фирми с до девет служители. Затова в момента по този начин 23 на сто от компаниите финансират до девет служители от автомобилния си парк. За сравнение има квота от 45 %  за предприятия с 100 до 999 служители, а при компании с повече от 1000 служители се падат 47%.

 

Ето основни причини, които се посочват за тези лизингови договори на километър:  анкетираните  фирми с повече от 1000 служители са имали фиксирани месечни разходи (30 на сто), бюджетен контрол (17%) и фиксирани разходи (13 на сто). Вече са включени неща като поддръжка, консултации при управление на автомобилния флот или аутсорсинг на процесите във флота, които наистина се използват понякога, но в момента играят все още незначителна роля.