Бизнесът на гуми върви нагоре, мениджърът на Conti - Setzer е убеден в това

5 Юни 2013


След среща с Nikolai Setzer, анализатори от Deutsche Bank отчитат факта, че ръководителят на Conti в отдел гуми предполага възстановяване на европейските обеми продажби за второто тримесечие на текущата година след спад от десет на сто на пазара през първото тримесечие.

Очаква се през април-юни съответно увеличение в размер на пет процента в сравнение със същия период на миналата година. С поглед към цялата година, Setzer се позовава на финансовите експерти, които говорят за увеличение на продажбите от порядъка на 2-3 на сто. Предвижда се през втората половина на годината пазарът да се развива, както се очаква: При Conti, изхождайки от относително ниското ниво през месеците от юли до декември 2012 г., сега очакванията са за един плюс между пет и седем процента.

Това, че германската компания наистина повишава общия световния капацитет за производството на гуми с около 20 на сто, производството в този контекст се обяснява с нарастването на търсенето на продукти в така наречените развиващи се пазари на Русия, Индия и Китай.

Само по отношение на последната страна е споменато това, че ще е налице допълнителна потребност от още 20 милиона гуми годишно, а обемите по това производство ще се генерират от двата нови завода за гуми. По отношение на бразилския пазар на гуми обаче, Setzer се изрази по-предпазливо, съответно за един по-нисък ръст, отколкото се предполагаше преди това.

В Deutsche Bank ще има във всеки случай едно умерено нарастване на EBIT за гумите Conti в размер от около седем процента. След разделянето за 2012, когато можеше да се докладва за почти 37 процентно увеличение на EBIT, то сега 2013 година се явява нещо като "преходна година", заяви  германската банка. А за целия концерн, според текущото състояние, финансовите експерти очакват EBIT от € 3,8 милиарда - през 2012 г. са били регистрирани близо 3,1 милиарда евро.