26 ГОДИНИ ПРОФЕСИОНАЛЕН СЕРВИЗ ГУМИ

Полезно

Какво трябва да знаете, когато купувате нови гуми

 

 

Гумите втора употреба от събирателните пунктове не можем да ви ги препоръчаме. На пръв поглед няма как да се установи по какъв начин съответната гума е била използвана, дали не са повредени поясите й, например при непредпазливо паркиране покрай бордюр. Това би довело до дефект.

Добре е да знаете:

Когато сложите нови гуми, първите 200-300 км. да шофирате с разумна скорост, спокойно и внимателно.  Постепенно повърхността на гумата загрубява и едва чак тогава тя е годна за пълно натоварване.

Добра идея е да направите пробен тест за спирачен път с новите гуми, за да знаете с какъв ресурс разполагате. Тестът е нужно да бъде както върху мокра, така и върху суха настилка, завои - радиус, вираж, и др. екстремно спиране и тръгване (особено на мокро), устойчивост на аквапланинг - става като върху наводнена пътна настилка постепенно ускорявате на безопасенн участък докато усетите първите признаци на неустойчивост. Това е вашият праг на аквапланинг, следователно вали ли дъжд - не превишавайте праговата скорост на вашите гуми.

С други думи, колкото повече сте на "ти" с гумите си, толкова по-безгрижен е животът зад волана, толкова по-комфортно ще е вашето самочувствие в градската трафик-месомелачка.

Използвайте гуми от един производител. (Ползването на гуми от различни производители влошава спирачните характеристики и тези на возене.)

Не робувайте на масовата психоза гумите да са "пресни", едва ли не още топли. Гумите не са нито пресни зеленчуци, нито малотрайни колбаси, те имат доста дълъг живот, при определени условия на съхранение, който гарантира непромяна на техните качества и характеристики, заложени от завода-производител. Обикновено този срок е от 6 до 10 години, така че DOT-ът не е сред най-важните критерии при изборът на нови гуми. Естествено това не значи, че трябва да си затворите очите пред видимо "препечени" гуми, каучуковите продукти по принцип са най-чувствителни на големи температурни колебания (особено в посока на термометъра нагоре), както и на пряка слънчева светлина. Но така или иначе, отговорността за съхранението е изцяло подвластна на милостта и добрата съвест на търговецът, при който сте решили да преобуете автомобилът си, а вашата отговорност се свежда единствено до правилният избор на такъв.