26 ГОДИНИ ПРОФЕСИОНАЛЕН СЕРВИЗ ГУМИ

Новини

Кога трябва да сменим своите автомобилни гуми

20 май 2014

Хановер, 20 май 2014 г. – Новите гуми неизбежно ще остареят. Въпреки, че днешните радиални гуми постигат значително по-дълъг живот от тъй наречените диагонални гуми, използвани в миналото, пак стои въпроса какъв е оптималния живот на една гума в употреба. 

Автомобилните гуми са създадени от различни видове материали като каучук, сяра, химикали, подсилващи съставки, текстил, стомана и други химически компоненти като стабилизатори против стареене. И въпреки добавянето на агенти против стареене на каучуковите смеси, нищо не може да предотврати неизбежния процес под влиянието на множество фактори. 

За да помогне при решението за смяна и подобряване на безопасността при шофиране Continental предлага опита на водещите държави при регулация и добри практики за смяна на автомобилни гуми. Ето какво показва опита на най-развитите страни. 

Американската национална служба за безопасност по пътищата (NHTSA) и производителите на гуми изследват факторите, които влияят на гумите. Според тях излагането на такива елементи като радиация, слънце, озон, мраз, топлина, влажност, правилната употреба за съответния автомобил, качеството на поддръжка на гумите и автомобила, поддържането на подходящото налягане в гумите, балансирането на колелата, оказват влияние на живота на гумите и техния преход.  

Британската асоциация на производителите на каучук (BRMA) издаде препоръки още през 2001 г., според които „неизползвани и в същото време добре съхранявани гуми не бива да бъдат монтирани на автомобил, ако те са на повече от шест години” и “гумите трябва да бъдат сменяни не по-късно от десет години след датата на производството им.” 

Японската асоциация на производителите на автомобилни гуми (JATMA) публикува изявление през май 2005 г., с което призова клиентите си да проверяват използваемостта на използваните от тях гуми след пет години на употреба (не след пет години от производството им). В същото време те препоръчват смяна на гумите след шест години на употреба. 

Всички гуми (включително и резервните), произведени повече от 10 години, трябва да бъдат сменени с нови. 

Различни европейски производители на гуми за мощни спортни автомобили, купета и седани препоръчват в никакъв случай гуми по-стари от шест години да не бъдат монтирани на такива автомобили. Това е споменато и при упътванията за използване на тези автомобили. 

Условия на външната среда като слънчева радиация, неправилното съхранение, недостатъчна поддръжка, неподходящо налягане в гумата и епизодичната употреба са фактори, които ускоряват значително процеса на застаряване на гумата. 

Остаряването не трябва задължително да е видимо под формата на външни признаци на гумата. Проверката трябва да бъде извършена от експерт и тя може да не покаже влошаван на качеството на гумата. 

Важно е да имаме в предвид, че оригиналните гуми на новия автомобил са монтирани на и влизат в уптреба веднага след доставка от производителя и техният период на употреба започва да тече веднага. Не същото важи за гумите, които се продават независимо и които са правилно съхранявани  в складове на производители на гуми или техни дистрибутори. Което означава, че правилно съхраняваните гуми остаряват 17 пъти по-бавно в сравнение с тези при употреба на автомобил. 

Доколкото се касае за безопасността при шофиране, експертите препоръчват смяна на летните гуми при остатъчна дълбочина на протектора от 3 мм и смяна на зимни гуми при дълбочина на протектора от 4 мм. 

За Continental 

С    приходи    от    33,3   милиарда   евро    през 2013    г.,    Continental    e   срeд    водeщитe доставчици    за автомобилостроенето в света. Като доставчик на спирачни систeми, системи и компонeнти за задвижване и шасита,   инструменти,   инфотейнмънт   решения,   автомобилна   eлeктроника   и   тeхничeски   eластомeри, Continental допринася за подобрена бeзопасност при шофиране и опазванeто на околната среда. Continental e партньор на индустрията и в областта на автомобилните комуникации. Днес в Continental работят повече от 178 000 служитeли в 49 страни.